Kempen Insect Cluster

 

Op 24 augustus 2017 trappen Millibeter en VOKA-Kempen de Kempen Insect Cluster op gang! 

De Cocreatie-Hub Bedrijven van de Kempen Insect Cluster (EFRO project 1037), getrokken door Millibeter, Voka KvK Kempen en de Belgian Insect Industry Federation, is een open cocreatie-platform waar bedrijven de mogelijkheden voor insecten-bioconversie kunnen aftoetsen en samen nieuwe producten en diensten kunnen ontwikkelen. Pionier-insectenkweker Millibeter is de drijvende kracht en zal een pilootfabriek bouwen in een geconverteerd landbouwbedrijf in de Kempen.

Het project wordt financieel ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, en door het Vlaamse Hermes-fonds, voor een bedrag van 525.000€. 

Naast dit bedrijvenplatform, trekken ook de kennisinstellingen uit de regio aan de kar van de insecten-bio-economie. Het “Insect Pilot Plant Kempen” project beoogt de opschaling van labo- naar pilootschaal binnen het onderzoek in het gebruik van insecten voor voeding, veevoeder en biogebaseerde chemicaliën. Deze opschaling laat toe om de nodige expertise op te bouwen om productie- en verwerkingsbedrijven op een professionele manier te kunnen adviseren bij de uitbouw van hun productieactiviteit. Het project omvat 1 pilootinstallatie voor kweek, oogsten en stabiliseren, beheerd door de KU Leuven en Thomas More Kempen, op hun campus te Geel; en 1 pilootinstallatie voor de opschaling van de bioraffinage uit insecten, beheerd door VITO, op hun site te Mol.

De website van Kempen Insect Cluster gaat de komende weken live, met meer nieuws over de partnerbedrijven, werkpakketten en eerste resultaten.

Het Kempen Insect Cluster-project is enkel mogelijk dankzij de steun, zowel inhoudelijk als financieel, van de Vlaamse overheid en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.